5-minuten-bellen-met
Wendy Luong
In de rubriek ‘5-minuten-bellen-met’ bellen we elke maand met een idealist uit de Nederlandse foodbranche. Deze maand spraken we met Wendy Luong, die haar concept MingLing pitchte tijdens de Food Impactors Summit 2023.
Wendy Luong startte in 2020 vanuit haar passie voor bakken op 22-jarige leeftijd haar carrière als ‘vegan’ ondernemer met het bedrijf Green Bakers. Met Green Bakers bracht ze veganistische bakmixen en verse zoete bakproducten op de markt voor horeca. Dat bedrijfsidee ontstond tijdens haar studie tot levensmiddelentechnoloog aan de Wageningen Universiteit. Green Bakers liep als concept goed totdat ook grote producenten, zoals Dr. Oetker en Koopmans, veganistische bakmixen op de markt brachten. Toen is ze teruggegaan naar de tekentafel en heeft ze haar nieuwe foodconcept MingLing ontwikkeld om zich te onderscheiden.
Kun je uitleggen waarom je hebt gekozen voor het nieuwe concept?
Mijn hele jeugd leven ben ik onzeker geweest en heb ik me geschaamd voor mijn Aziatische afkomst. Vanaf mijn twintigste levensjaar, in de periode waarin Green Bakers ontstond, verschoof die schaamte steeds meer naar de achtergrond en voelde ik juist meer connectie met mijn herkomstlanden.
Ik heb mijn liefde voor zoete baksels, mijn professionele skills als levensmiddelentechnoloog en mijn hernieuwde trots op mijn Aziatische afkomst laten samensmelten in het bedrijf MingLing. MingLing staat voor het vermengen, delen en verbinden van culturen. Ik probeer binnen MingLing om de Westerse cultuur kennis te laten maken met de bijzondere smaken en texturen van de Aziatische keuken. Hiermee ben ik in 2023 gestart.
Wendy: "Mijn uiteindelijke droom is dat de mochi cake net zo bekend is als de crompouce en blijvend overal verkrijgbaar is."
Wat is het grootste verschil tussen de manier van ‘bakken’ in de Aziatische keuken ten opzichte van de Westerse keuken?
Een van de grootste verschillen is de bereidingswijze; in het Westen wordt veel gebakken en in Azië wordt veel gestoomd. Die stoomtechniek zorgt er ook voor dat er andere ingrediënten gebruikt worden. Zo wordt er in Azië veel gewerkt met rijst, van nature een glutenvrij product.
MingLing is gespecialiseerd in ‘Mochi Cake’, een zoet gebakje met als hoofdingrediënten kleefrijst en kokosmelk. De Mochi Cake is chewy qua structuur. In mijn Mochi Cakes combineer ik Oosterse en Westerse smaken, zoals bijvoorbeeld zwarte sesam met framboos of matcha met karamel.
Foto's: Wendy Luong
Wat zijn je toekomstplannen?
Het doel met MingLing is om de foodservicemarkt te betreden. Het bedrijf is ontstaan vanuit mijn passie om het Westen kennis te laten maken met de Aziatische smaken. Momenteel zijn mijn Mochi Cakes verkrijgbaar bij verschillende bubble-teazaken, maar ik zou graag een bredere doelgroep willen laten kennis maken met deze smaken.
Hoe kan de Food Impactors community helpen?
Ik ben actief op zoek naar samenwerkingen met restaurants, cafés, bakkerijen en cateringbedrijven die het interessant vinden om de Mochi Cakes aan te bieden als dessert of gebakje. Mijn uiteindelijke droom is dat de mochi cake net zo bekend is als de crompouce en blijvend overal verkrijgbaar is.
Benieuwd naar de Mochi Cakes van MingLing? Iedereen in de foodservicebranche kan een proefpakket bestellen via deze link. De belofte van Wendy? Ze komt het persoonlijk langsbrengen ;-).