04-12-2023

Koppert Cress en Orbisk slaan handen ineen tegen voedselverspilling

Onze voedselkeuzes hebben een aanzienlijke impact op de planeet, daarbij is voedselverspilling niet alleen een verspilling van middelen, maar ook een aanzienlijke bron van CO2-uitstoot.

Dit artikel verscheen eerder bij Koppert Cress.

Het belang van voedselverspilling als milieubelang

Voedselverspilling is een van de grootste veroorzakers van de door mens veroorzaakte broeikasgasemissies. Dit benadrukt de dringende noodzaak om innovatieve benaderingen te omarmen en reden genoeg voor een samenwerking tussen Koppert Cress en Orbisk. Een inspirerend voorbeeld van hoe bedrijven samen kunnen strijden tegen voedselverspilling en tegelijkertijd een bijdrage kunnen leveren aan CO2-reductie.

Voedselverspilling heeft een grote impact als het gaat om CO2-uitstoot en milieuschade. Jaarlijks wordt wereldwijd naar schatting een derde van al het geproduceerde voedsel verspild.

Maar liefst 70% van ons totale gebruik van zoet water wordt geïnvesteerd in de productie van voedsel. Voor de productie van slechts 1 kg eetbaar voedsel wordt 4,5 kg CO2 en 7000 liter water vereist. Met het weggooien hiervan wordt dit dus onnodig verspild. De strijd tegen voedselverspilling is een cruciale stap in de richting van een duurzamere toekomst.

Ervaring en samenwerking

Orbisk helpt professionele keukens grip te krijgen op hun voedselverspilling. Met behulp van AI beeldherkenning herkent ‘Orbi’ automatisch welke ingrediënten worden weggegooid, in welke hoeveelheid én op welk moment van de dag.

In samenwerking met Hutten Catering wordt in het bedrijfsrestaurant van Koppert Cress dagelijks gratis een gezonde, vrijwel vegetarische lunch, aangeboden aan alle werknemers. Elke dag worden met behulp van de Orbi alle restjes eten gefotografeerd in de keuken en gegevens verzameld op een eenvoudige, maar uiterst effectieve manier. Deze gegevens worden vervolgens geanalyseerd in een gebruiksvriendelijk dashboard, waardoor inzicht wordt verkregen in welke voedingsmiddelen het vaakst worden verspild, wanneer dit gebeurt en waarom.

Shanain, Hutten Catering: “Sinds we werken met ‘de Orbi’ was het in het begin even wennen, maar door het verkrijgen van de inzichten vanuit het dashboard zijn we ons meer bewust geworden. We gaan sindsdien veel creatiever om met ons afval; door bijvoorbeeld croutons te maken van oud brood en bananenbrood of smoothies te maken van overrijpe bananen.”

Wist je dat?

  • 1 sneetje brood staat gelijk aan 1 A4’tje land wat wordt verspild.

  • Rundvlees stoot 21% meer CO₂ uit dan kip en varkensvlees en heeft de grootste impact op CO₂ uitstoot en voedselverspilling.

  • 1 kg varkensvlees staat gelijk aan de hoeveelheid CO₂ als het produceren van 80 kg aardappelen.

Indrukwekkende resultaten

Dankzij deze waardevolle informatie heeft Koppert Cress sinds de lancering van de samenwerking de voedselverspilling met maar liefst 52% weten te verminderen. Deze indrukwekkende cijfers vertalen zich naar resultaten die verder gaan dan alleen cijfers: 1.102 kilogram aan voedsel is gered, bijna 5.298 kilogram CO2-uitstoot* is voorkomen, 2.448 maaltijden zijn behoed voor verspilling en een besparing van €8.039,49 is gerealiseerd binnen slechts vijf maanden tijd.

We meten nog niet wat de mensen op hun bord laten liggen, maar hier zit wel veel feedback in voor de chef. Een bedrijfsrestaurant is de ideale plek voor “nudging”, omdat de chef zijn gasten dagelijks ziet en spreekt. Dit is echter slechts het begin van een veelbelovende toekomst. De samenwerking tussen Koppert Cress en Orbisk zal naar verwachting blijven groeien en evolueren.

Let's change the way we look at food

“De missie bij Koppert Cress is een andere kijk op voeding. De impact van voedselverspilling wordt vaak onderschat, terwijl dit één van de weinige uitdagingen is die zo makkelijk is om op te pakken. De inzichten van Orbisk versnellen dit proces bij ons, terwijl de kosten ook nog gereduceerd worden – Stijn Baan”.

Het is een oproep tot actie, waarbij we allen kunnen bijdragen aan het behoud van onze planeet voor toekomstige generaties. Het is een herinnering dat zelfs kleine stappen grote impact kunnen hebben op het creëren van een duurzamere en gezondere wereld voor ons allemaal.

Er is geen technische oplossing die een grotere impact kan hebben en even efficiënt is.

Het verminderen van voedselverspilling zal niet alleen blijven bijdragen aan het bewuster omgaan met voedsel, maar hopelijk ook als inspiratie dienen voor andere bedrijven om zich bij de strijd tegen voedselverspilling aan te sluiten.

Bronnen

OrbiskEatforum en Eaternit

*Orbisk en CO2-berekeningen: Orbisk baseert zijn CO2-berekeningen op gegevens van Eaternity, een organisatie die zich inzet voor het redden van onze planeet (eaternity.org). De Environmental Data Book (EDB) is momenteel de grootste en meest uitgebreide database om CO₂eq-berekeningen voor voedselproductie wereldwijd uit te voeren. Deze database vormt de ruggengraat van de inspanningen van Orbisk en biedt cruciale inzichten in hoe voedselverspilling en CO2-uitstoot kunnen worden teruggedrongen.

*Klimaatfeiten zijn ontleend aan eaternity.org

Meer artikelen

  • 29-11-2024

    de inspiratie-tip van susan koenders

    Elke maand selecteert programmadirecteur Susan...
  • 12-11-2024

    de lees-tip van susan koenders

    Elke maand selecteert programmadirecteur Susan...
  • 21-10-2024

    Impact in de spotlight

    In de rubriek Impact in de spotlight sprak Food...
  • 17-10-2024

    de kijk-tip van susan koenders

    Elke maand selecteert programmadirecteur Susan...
  • 17-09-2024

    de lees-tip van susan koenders

    Elke maand selecteert programmadirecteur Susan...