23-04-2024

5-minuten-bellen-met

Giel Bongers

In de rubriek ‘5-minuten-bellen-met’ bellen we elke maand met een idealist uit de Nederlandse foodbranche. Deze maand spraken we met Giel Bongers, initiatiefnemer van BrabantHop, die zijn concept pitchte tijdens de Food Impactors Summit 2023.

Giel Bongers groeide op als boerenzoon op de varkenshouderij van zijn ouders. Hij werkt 4 dagen per week als landschapsontwerper bij ELINGS en 3 dagen als 'hopteler' voor zijn bedrijf BrabantHop. Op een veld van een halve hectare produceert hij jaarlijks zo’n 500 kilogram gedroogde hop, goed voor meer dan 100.000 liter bier.

Hoe ziet het hoplandschap in Nederland eruit?

"BrabantHop is een van de zeldzame professionele hopteeltbedrijven in Nederland. 100 jaar geleden was Nederland een écht bierland met in elk dorp en in elke stad een brouwerij. Door de opkomst van grote pilsbrouwerijen is Nederland in de 20e eeuw verandert in een bierwoestijn. Samen met de kleine brouwerijen is hierdoor de hopteelt uit Nederland verdwenen."

Giel: "Hop heeft een scala aroma’s, werkt als ingrediënt conserverend en is daardoor een mogelijke zoutvervanger."

"Het telen van hop is een arbeidsintensief proces. De hopplant is de snelst groeiende vaste plant van West-Europa. Momenteel - half april - zijn de plantjes nog maar enkele centimeters hoog, maar over twee maanden zijn ze uitgegroeid tot stengels van 6,5 meter hoog. De extreme groei van die plant moet goed worden begeleid. Van elke plant worden handmatig 6 scheuten aan speciale klimdraden vastgemaakt, zodat niet alle 50-60 uitlopers de lucht in schieten. Daarnaast zijn snelgroeiende planten ook vatbaar voor ziektes, dus behandelen wij de hopplanten preventief om ze op een natuurlijke wijze weerbaar te maken. Een andere uitdaging bij het telen van hop, is dat met het vertrek van de hopteeltbedrijven uit Nederland, ook veel van de kennis en kunde verdwenen is. Dat maakt dat we het wiel grotendeels opnieuw moeten uitvinden. Elke stap die wij zetten is gebaseerd op onze eigen ervaringen en aannames, en daarmee, veelal een kwestie van trial and error."

De hopplanten op hun 6,5 meter hoge piek na 2 maanden. Foto met dank aan Giel Bongers

Wat was de drijfveer om te beginnen met BrabantHop?

"BrabantHop is ontstaan vanuit mijn groene vingers en de wil om iets moois te creëren. Ik ben een boerenzoon en opgeleid als hovenier en later als landschapsarchitect. Daarnaast had ik toegang tot de ruimte bij mijn ouders, de machines en agrarische kennis. De reacties van mensen om mij heen, die met name zeiden ‘Begin daar nu niet aan!’, ‘Dit wordt niks’, stimuleerden mij juist om door te gaan en er een succes van te maken."

De komende hopoogst is voor het eerst volledig biologisch gecertificeerd. Welke voordelen brengt dit jullie?

"Er zijn maar vier biologische hopteeltbedrijven in Nederland. In het telen van hop betekent dit dat wij vrij van gifstoffen produceren. Dit is deels een praktische keuze geweest en deels een duurzaamheidsoverweging. Om de hopplanten op de piek van hun groei met gifstoffen te bespuiten, moeten we zo’n 6,5 meter de lucht in spuiten, met als gevolg dat we een grote ‘gifwolk’ creëren in de omgeving. Dat is uiteraard niet fijn voor de buren en de gronden rondom de boerderij."

Waar droom je van?

"Ik zou hop graag veel breder willen inzetten dan enkel voor de productie van bier. Het publiek op de Food Impactors Summit 2023 heb ik laten proeven van een heerlijke droge worst waarin hop was verwerkt. Hop heeft een scala aroma’s, werkt als ingrediënt conserverend en is daardoor een mogelijke zoutvervanger. Andere succesvolle toepassingen zijn de verwerking in gin en in de sojasaus van het Rotterdamse merk Tomasu. Ik sta altijd open voor nieuwe ideeën en samenwerkingen. Daarnaast is uiteraard de droom dat ik me ooit fulltime bezig kan houden met BrabantHop."

De hop-sojasaus van Tomasu en BrabantHop zit momenteel nog in de vaten. Op ons Food Impactors-account houden we je op de hoogte over de botteling en verkoopdatum van dit bijzondere product.

Giel en zijn hop. Foto met dank aan Giel Bongers.

Meer artikelen

  • 23-04-2024

    5-minuten-bellen-met

    In de rubriek 5-minuten-bellen-met bellen we elke...
  • 01-04-2024

    De DOE-tip van Susan Koenders

    Elke maand selecteert programmadirecteur Susan...
  • 26-03-2024

    Impact in de spotlight

    In de rubriek Impact in de spotlight sprak Food...
  • 21-03-2024

    5-minuten-bellen-met

    In de rubriek 5-minuten-bellen-met bellen we elke...
  • 14-03-2024

    Impact in de spotlight

    In de rubriek Impact in de spotlight sprak Food...