01-11-2023

5-min-bellen-met

Leonie Horne

In de rubriek ‘5-min-bellen-met’ belt Food Impactors elke maand met een idealist uit de Nederlandse foodbranche die de transitie in de foodketen wil helpen realiseren. Deze maand belden we met Leonie Horne, die ruim vier jaar voor de Alliantie Voeding in de Zorg werkte en middels het project 'Goede Zorg Proef Je' betere eetomgevingen in Nederlandse zorg- en ziekenhuisinstellingen nastreefde.

Leonie Horne gaat per 1 november 2023 aan de slag als Business Development Manager bij Bidfood. Daarvoor werkte ze ruim vier jaar voor Alliantie Voeding in de Zorg, waar zij als projectcoördinator maar liefst 57 ziekenhuizen en meer dan 20 zorginstellingen begeleidde naar een gezondere voedselomgeving. In die periode adviseerde ze als zelfstandig consultant ook Nederlandse horecabedrijven over hun rol in het toegankelijk maken van goede voeding. 

De Alliantie Voeding in de Zorg is een expertisecentrum, een samenwerkingsverband dat  15 jaar geleden is opgericht door het Ziekenhuis Gelderse Vallei, Wageningen Universiteit en Ziekenhuis Rijnstate. Sinds kort heeft ook het Universitair Medisch Centrum in Utrecht zich hierbij aangesloten. In 2018 heeft de Alliantie, samen met 70 andere partijen in Nederland, het Nationaal Preventieakkoord getekend. Een van de doelen van de alliantie is dat Nederlandse ziekenhuis- en zorginstellingen in 2030 een gezond voedsel- en drankenaanbod moeten hebben voor patiënt, bezoeker en medewerker. Om aan dit doel te werken heeft de Alliantie het project ‘Goede Zorg Proef Je’ opgezet.

 

Hoe zou je jezelf in één zin omschrijven?

Ik ben een ‘betere-voedselomgeving-activist’. Dat is waar ik voor sta en me voor inzet. 

Kun je wat meer vertellen over het project ‘Goede Zorg Proef Je’?

'Goede Zorg Proef Je’ werkt toe naar een gezondere eetomgevingen in alle Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen. Een belangrijk vraagstuk in het project is: “Wat is gezond?”. Daar bestaat veel discussie over, zelfs binnen de zorg. Binnen het project volgen we in de basis de richtlijn vanuit het Voedingscentrum en de richtlijnen ‘Goede Voeding’ van de Gezondheidsraad. Daarnaast vullen we het aanbod voor patiënten aan op basis van specifieke behoeften en kijken we voor medewerkers en bezoekers bijvoorbeeld ook naar de prijs en de omgeving waarin het wordt aangeboden. 

Wat is de huidige focus van het project  ‘Goede Zorg Proef Je’?

De focus heeft vanaf de start, in 2018, vooral op de ziekenhuizen gelegen, omdat uit onderzoek bleek dat zij op dat gebied al de eerste stap gezet hadden. Nu breidt ‘Goede Zorg Proef Je’ uit naar de andere zorginstellingen in Nederland, zoals revalidatiecentra, gehandicaptenzorg en ouderenzorg. 

Foto: Yvette van der Meer

Wat is je oproep naar de foodsector?

In het algemeen merk ik dat er veel weerstand is tegen verandering. Daarom is mijn oproep: 'Wees niet bang voor verandering’. Specifiek voor dit project geldt dat er voldoende hulp beschikbaar is en dat er tal van tools zijn om zorgorganisaties door de verandering heen te helpen.

Welke discussie wil je aanwakkeren?

Een van de grootste dingen waar we tegenaan lopen binnen ‘Goede Zorg Proef Je’ is het assortiment. Ik verlang naar een betere samenwerking tussen de voedingsmiddelenindustrie en de zorg. Dat is tegelijkertijd ook mijn motivatie om de stap te maken naar de industrie. Daaraan hoop ik, ook in mijn nieuwe rol, mijn steentje te kunnen bijdragen. 

Welke droom hoop je waar te gaan maken?

Ik ben van mening dat de industrie fantastische dingen doet, maar dat dit nog niet altijd juist overkomt bij de verschillende doelgroepen, zoals bijvoorbeeld zorgorganisaties. Ik zie hier een kans voor betere communicatie en samenwerkingen, met als doel de transitie naar gezondere leefomgevingen soepeler te helpen verlopen. 

Meer artikelen

 • 01-11-2023

  5-min-bellen-met

  In de rubriek ‘5-min-bellen-met’ belt Food...
 • 23-10-2023

  Inspiratietip van de maand (oktober 2023)

  Elke maand selecteert programmadirecteur Susan...
 • 29-09-2023

  5-min-bellen-met

  In de rubriek ‘5-min-bellen-met’ belt Food...
 • 21-09-2023

  Inspiratietip van de maand (september 2023)

  Elke maand selecteert programmadirecteur Susan...
 • 01-09-2023

  5-min-bellen-met

  In de rubriek ‘5-min-bellen-met’, belt Food...
 • 15-08-2023

  Inspiratietip van de maand (augustus 2023)

  Elke maand selecteert programmadirecteur Susan...
 • 01-04-2023

  Terugblik verslag Food Impactors Summit 2023

  Op 28 en 29 maart organiseerden FoodReflection en...
 • 01-04-2023

  De learnings van Susan Koenders

  Aan het eind van de Food Impactors Summit 2023...
 • 28-03-2023

  Must-read: Kliekjesdag door Jeroen Smit

  “Het is tijd om thuis te besluiten ook niks...
 • 28-03-2023

  Must-read: Impact maken in de pensioensector door Nikki Trip

  Deze jonge pensioen- bestuurders tonen: dit vak...
 • 28-03-2023

  Must-read: Vlees eten van Jan Rotmans

  Een van de belangrijkste aanbevelingen van het...
 • 28-03-2023

  Must-read: Zorg in Nederland door Michelle van Tongerloo

  Wie hulp of zorg nodig heeft, krijgt te maken met...
 • 28-03-2023

  Must-read: Livestock farming door Marianne Thieme

  There’s one big subject our leaders at Cop27...
 • 04-02-2023

  Must-read: Onnodige voedselkilometers door Maaike de Reuver

  De gemiddelde maaltijd is goed voor maar liefst...